Recenze Galaxy S21 FE: Příliš dobrý, abyste jej ignorovali (2024)

Pokud patříte mezi fanoušků Techareny nebo telefonů obecně, tak určitě víte, že na Galaxy S21 FE se čekalo skoro rok. Nejprve měl mobil vyjít údajně v květnu, potom v červnu, nakonec to oficiálně vypadalo na srpen a ve finále se kvůli nedostatku čipů a jiným prioritám výrobce přesunul na leden. Zcela očividně byl tedy tento model původně určen pro trochu jiný trh, což jde na pár místech poznat. Avšak přesto vás dokáže S21 FE překvapit. Je to totiž i letos lepší mobil, než jsem čekal a na našem trhu zaručeně lepší, než si myslí řada z vás.

Konstrukci telefonu lze popsat jako – design Galaxy S21 z materiálů Galaxy A52. To platí pro úpravu i styl toho plastu na zádech. Vážně jde cítit, že je FE levnější model. V ruce jasně poznáte, že S21 je hodnotnější telefon, když jsem je držel vedle sebe. Na druhou stranu je ale konstrukce pořád bytelná, má voděodolnost IP68, foťáky moc nevystupují z těla a rám je na rozdíl od A52 z kovu.

Je to velice solidně postavený mobil, ale nezbavíte se dojmu vyšší střední třídy. Vlajkově nepůsobí ostatně ani fyzická odezva telefonu na vaše dotyky. Haptická odezva tu v podstatě není, rozhodně se nedíváte na původní modely S21, Pixel 6, Xiaomi Mi 11, OnePlus telefony nad 10 tisíc a podobně. Spíše jsou tu takové hodně povedené tradiční vibrace. Třeba jako u Xperie. I když tam jsou možná ještě o něco lepší.

Reklama

Pokud jde o displej, tak už se ale bavíme o vlajce. Jasně, není to LTPO panel, ale ten nemají pořád ani úplně všechny vlajky. Je tu zkrátka pro Samsung typicky nádherný rovný Full HD AMOLED panel se 120Hz frekvencí. Maximální jas je o nějakých 100 nitů nižší než u původní S21, ale pořád je 800 nitů za mě dostatečná hodnota. Jas může navíc také klesnout až na 1,8 nitu, což je nesmírně příjemné večer. Odezva na dotyk je výborná, barvy trochu živější a čtečka otisků prstů je na danou cenovku dobrá. Nic extra, prostě fajn čtečka.

Není to ale ultrazvuková čtečka jako v S21, to znamená, že sice nemusíte mít tvrzená skla s tím hloupým výřezem na otisk, ale zabezpečení je nižší. A hlavně FE bude mít mnohem větší problém s mokrými či špinavými prsty. Pokud jde o srovnání s předchozím S20 FE, tak tento 6,4palcový panel je krapet menší, rámečky jsou o něco tenčí a vše je kryto novějším sklem Gorilla Glass Victus.

Hardwarově se pak díváme na loňskou vlajku. Snapdragon 888 s 5G je pořád nesmírně silný procesor a vlastně nic s novější Snapdragonem 8 Gen 1 na našem trhu ani nekoupíte, a ještě nějaký ten měsíc to tak určitě zůstane. 6 GB RAM v základu se mohlo sice zvednout na 8 GB, ale během používání mi to nijak nevadilo a RAM i 128GB uložiště jsou alespoň nově toho nejrychlejšího typu. Celkově je tu velké hardwarové zlepšení a v rychlosti to pocítíte. Avšak microSD slot nám mezigeneračně vzal roha.

Co se typického zahřívání 888čky týče, tak to jsem pocítil více než u S21 s Exynosem. Nebylo to ale ani zdaleka tak špatné, jako u některých jiných telefonů z loňska. Což bude patrně také tím, že S21 FE nedosahuje úplně takových výkonů jako ostatní a po 30 minutách hraní hodně náročné hry pocítíte pokles výkonu, aby chlazení stíhalo. Samsung je v tomto ohledu celkem agresivní.

Na druhou stranu díky tomu i trochu déle vydrží baterie, která to potřebuje. Má 4500 mAh jako posledně a stejné je také nabíjení. Až 25 W drátově, 15 W bezdrátově, nechybí reverzní bezdrátové, ale nabíječku v prodejním balení nehledejte. Co se výdrže týče, tak je prakticky stejná jako u menší Galaxy S21, ale citelně horší než u Galaxy S20 FE. Novější vlajkové Snapdragony jsou zkrátka bohužel stále žíznivější a žíznivější, ale nemůžete se tomu divit, když je jim pořád takové horko.

Jinými slovy, pracovní den běžného používání mi tenhle mobil vydržel, a ještě mi zbylo nějakých 25 až 30 %, abych se dostal do oběda druhého dne. Díváme se dle mého používání na 5,5 až 6,5 hodin se zapnutým displejem maximálně. Opakuji, maximálně. Výdrž je tedy dostatečná, ale na pochvalu to není. To samé platí třeba o stereo reproduktorech jsou vesměs stejné jako u S21 a stereo efekt je hezky rovnoměrný. Že by to byla ale nějaká extra špička říct nemůžu.

A teď foťáky. 12Mpx hlavní s optickou stabilizací je vyrvaný z původní S21. O 12Mpx širokoúhlém snímači tohle Samsung netvrdil, ale výkony jsou opět obdobné. Tady ovšem foťákům šéfuje Snapdragon namísto Exynosu a pokud nám srovnávací testy obou verzí S21 loni něco řekli tak to, že Snadragon si vede trochu líp. Fotí tedy S21 FE lépe než původní S21? Jo, fotí trochu líp.

Ostrost a množství detailů ve stínech je obecně krapánek vyšší. Noční režim je nyní rychlejší za zachování stejných výsledků a náhled ve fotoaplikaci za špatného světla už tolik nešumí a obraz je plynulejší. V samotných nočních fotkách pak dostanete více detailů a méně ošklivého šumu v nebi. I za dne mi přijde mimochodem nebe u S21 FE přirozenější než dříve. Není to extrémní rozdíl, ale je tam. Hlavně pokud hodně zazoomujete. Na tohle téma doporučuji mimochodem když tak super video od Denyho Wingeta. Pokud umíte anglicky, tak detailnější a lepší srovnání foťáků S21 a S21 FE nenajdete. Odkaz na video nechám v popisku pod likem.

Reklama

Dále tím vůbec největší rozdílem oproti S21 bude zaručeně teleobjektiv. Žádný 64Mpx senzor s 1,1x optickým zoomem, který digitálně ořezává na 3x zoom. Tady je 8Mpx teleobjektiv s pravým 3x optickým zoomem, který pak upscaluje rozlišení na 12 Mpx, protože... prostě Samsung. V každém případě, teleobjektiv je bez debat lepší v FE. Zase víc detailů, méně šumu, lepší ostrost, hezčí barvy a lepší kontrast. Všechny tyhle parametry jsou zde maličko lepší, ale dohromady dávají znatelný rozdíl.

Ano, FE má trochu potíže s HDR, které se ne vždy zapne, ale to se stává málokdy. Na výraznější přepaly ovšem narazíte častěji. Přál bych si, aby Samsung také ubral trochu na teplejších tónech, ale to se ani nestane. Do toho hoďte kvalitou vesměs stejné selfie fotky jako u S21. Ne tedy extra dobré, ale ujdou. Tahle 32Mpx kamerka má věrnější odstíny pleti, ale zase přišla o ostření. Pořád ale umí překvapivě hezké fotky a stabilní 4K video, klidně i v 60 FPS.

A 4K video ze všech tří zadních foťáků je opět minimálně na úrovni S21, ne-li v pár holdech, barvy, lepší. Ve finále je tedy Galaxy S21 FE zkrátka opravdu lehce vylepšenou verzí Galaxy S21, co se foťáků týče. A to je podle mě super. Dostanete po všech směrech velice schopný fotomobil i na letošní poměry. Ostatně jste viděli těch pár fantastických a překvapivě věrných fotek při západu slunce. Není to úplně Pixel 6, ale to není skoro nic. A u něj měl zase Google vrazit možná raději nějaké peníze do kvality výroby a vyřešení softwarových problémů.

U Galaxy S21 FE jsem se nesetkal s žádným problémy. Android 12 tu běží skvěle, jsou tu všechny ty nové funkce jako historie přístupů k aplikacím a podobně, plus nové úpravy barev prostředí. Stačí zvolit tapetu a barvy nadstavby společně s aplikacemi se můžou upravit podle ní. Super věc. Bohužel ale nemění společně s aplikacemi Samsungu barvy také aplikace Googlu, byť mění své ikony. A taky si postěžuji na výběr barev prostředí. Jsou hodně omezené a většinou máte dokola stejnou vybledlou paletu. I když si dáte silně kontrastní červenou tapetu, tak mobil syté barvy prostě odmítá a nehraje si moc odstíny či saturací.

Celkově vzato nemám však s Galaxy S21 FE nakonec jediný problém. Nic mi nechybělo. Jasně, v něčem je to logicky horší telefon než originální S21. V něčem je to však kupodivu i lepší mobil, jako ty foťáky. Nebo fakt, že S21 FE má už Android 12, takže teoreticky dostane o jednu aktualizaci systému víc díky své rovněž tříleté podpoře. A ano, celkově je to daleko lepší mobil než A52s, prostě je. Jestli se zrovna vám příplatek nějaký 5 tisíc vyplatí už je jiná věc. Já bych to za FE třeba dal, vy možná ne.

Recenze Galaxy S21 FE: Příliš dobrý, abyste jej ignorovali (75)foto:techArenaDokud je ovšem na trhu menší S21 s těmi slevami, tak já bych šel do ní, protože je mi sympatičtější velikost, design i materiály. A hodně si potrpím na haptickou odezvu, avšak to je zase věc názoru. Faktem zůstává, že jakmile původně řada S21 zmizí a zbyde letos jen FE, tak nemusíme naříkat. FE je výborný pokračovatel rodu, a i letos velice dobrý mobil, který stojí za hodně velké zvážení. Pokud jej tedy koupíte v akci, a ne za těch 18 999 korun. To je podle mě bez debat přehnaná částka. Ta akce bude ale určitě hodně dlouho a v současnosti dostanete při koupi Galaxy S21 FE za výkup vašeho starého mobilu 4 tisíce korun zpět + hodnotu toho starého telefonu.

Pokud tam tedy hodíte svou S20 FE, tak dostane 4 tisíce, tím klesne cena už na, za mě férových, 14 999 korun, a ještě dostanete třeba 8 tisíc za to S20 FE. Dejme tomu, ve výsledku vás tedy vyjde S21 FE možná na 7 či 8 tisíc. Teď neříkám, že musíte upgradovat z S20 FE, ale já bych to možná i udělal, pokud vám nevadí ta horší výdrž a láká vás to. Dostane hezčí a jasnější displej, stále u nás ten nejvyšší možný výkon, rychlejší paměti všeho druhu, opět delší podporu na tři roky a lepší foťáky.

Pokud ale nechcete prodávat svůj starý mobil, jelikož třeba chcete mít pořád záložní, a S21 FE se vám hodně líbí, tak mám pro vás takový typ. Neříkejte to Samsungu, ale... Můžete klidně rychle někde v bazaru koupit za pár stovek nějaký starým krám, hodit ho do výkupní akce a máte pořád tu slevu 4 tisíce korun v kapse. Nebo počkejte na cashback. Upřímně, když se mě zeptáte, jestli bych vzal za 15 tisíc korun Xiaomi 11T Pro, OnePlus 9, Zenfone 8, Motorolu Edge 20 Pro, můj iPhone 12 nebo Galaxy S21 FE, tak se po Samsungu nestihne ani zaprášit.

Recenze Galaxy S21 FE: Příliš dobrý, abyste jej ignorovali (76)

Kde koupit...

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Paměť RAM: 6GB; Uživatelská paměť: 128GB

CZC.czod 16 990 Kč

Porovnat všechny obchody

Otázkou nyní ale také je, s jakou akcí přijde na trh nová Galaxy S22 za měsíc a o kolik bude dražší. Co na to konkurence? Za kolik přijde Realme GT 2 Pro, jestli přijde. Co Xiaomi 12? A nebude tu za chvíli OnePlus Nord 3? A co když přijde S22 FE už v létě? Změnil si nyní vydávací cyklus FE modelů? Nyní jsme teprve na začátku nové generace mobilů, zatímco FE je pořád z té loňské. Je tedy možné, že telefon bohužel zapadne. Spousta lidí už totiž má nový mobil po Vánocích, majitelé S21 budou čekat spíše na S22 a všichni si mohou říct “Tak to rovnou počkám na novější konkurenci nebo S22 FE a pak uvidím”.

Galaxy S21 FE je tedy super telefon a jsem rád, že tu nakonec i přes to dlouhé čekání je. Pokud chcete teď koupit co nejlepší telefon kolem 15 tisíc korun, máte moje jednoznačné doporučení. Ty akce jsou na našem trhu pro Samsung záchranou. Avšak jak si povede S21 FE v budoucnu není vůbec jisté a sám nedokážu říct, jak dobrý bude tento kousek třeba za tři měsíce. Myslím si, že nás ovšem díky neustálým slevám ve finále překvapí svou houževnatostí.

Recenze Galaxy S21 FE: Příliš dobrý, abyste jej ignorovali (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6165

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.